Compassie. De geschiedenis van het machinegeweer

NTGent/Milo Rau
6 okt
20:00
  • za 6 okt
    20:00
    Met een inleiding door Els Van Steenberghe (KnackFocus) om 19 uur.
    zaal Grote Post
    Geweest

Actrices Els Dottermans en Olga Mouak gidsen het publiek naar de grenzen. Van landen. Van medeleven. Van ongemak.

Milo Rau neemt ons mee naar de politieke hot spots van onze tijd: de mediterrane vluchtelingenroutes vanuit het Midden-Oosten en de gebieden van de Congolese burgeroorlog.

Deze semidocumentaire dubbelmonoloog, gebaseerd op interviews met ngo-werkers, geestelijken en oorlogsslachtoffers in Afrika en Europa, begeeft zich bewust op tegenstrijdig terrein: hoe kunnen we de ellende van anderen verdragen en waarom kijken we ernaar? Waarom weegt één dode aan de poorten van Europa zwaarder dan duizend doden in de Congolese burgeroorlog? Compassie. De geschiedenis van het machinegeweer onderzoekt niet enkel de grenzen van ons medeleven maar ook de grenzen van het Europese humanisme.

"De geschiedenis van het machinegeweer is confronterend, soms lelijk en ongemakkelijk theater zonder antwoorden." schrijft Trouw. M.a.w. het is theater dat je niet loslaat en dat ondervond ook onze podiumprogrammator Liv Laveyne bij de eerste uitvoering van Compassie in Lausanne.

In deze herwerking vertolkt klasse-actrice Els Dottermans één van de stemmen. De Volkskrant verwoordt haar spel alsvolgt: "(...) Met een prachtige Els Dottermans die haar rol bewonderenswaardig streng en afgemeten speelt, maar toch ook een zekere lichtheid toelaat."

De Zwitserse theatermaker Milo Rau veroverde de afgelopen jaren de grote internationale podia met politiek theater dat diep raakt. Denk maar aan het veelvuldig bekroonde Five Easy Pieces, dat in 2017 menig toeschouwer kippenvel bezorgde. La Reprise. Histoire(s) du théâtre (1), zijn eerste voorstelling als artistiek leider van NTGent werd tijdens de première op het Kunstenfestivaldesarts de hemel in geprezen. "NTGent gaat nog veel theatergeschiedenis schrijven." (De Standaard), "Een nieuw meesterwerk" (La Libre), "Het resulteert in indrukwekkend en vooral belangrijk theater." (De Morgen).

Trailer Compassie. De geschiedenis van het machinegeweer. from NTGent on Vimeo.

Voorstelling in het Nederlands en Frans met Engelse boventitels.

Michiel Devijver
Michiel Devijver
Michiel Devijver
Michiel Devijver

Credits

REGIE Milo Rau SPEL Els Dottermans, Olga Mouak | DRAMATURGIE Stefan Bläske | RESEARCH EN MEDEWERKING DRAMATURGIE Florian Borchmeyer & Mirjam Knapp | VERTALER Han Kerckhoffs | DECOR- EN KOSTUUMONTWERP Anton Lukas | VIDEO EN GELUID Marc Stephan | LICHTONTWERP Erich Schneider | COPRODUCTIE Theaterfestival Boulevard

Privacy en cookies
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Meer info